A sous-vide csak egy felfújt lufi, vagy valóban hasznos főzési módszer? Alkalmas a sous-vide ételkészítés a hétköznapi háztartásokban is, vagy kizárólag csillagos éttermek kiváltsága? Csak húsra való, vagy desszerteket is készíthetünk vele? És miért beszél mindenki a sous-vide-ról?
Az okok száma: tíz.
Vissza az e-shophoz
e-shop
Válasszon olyan témákat, amelyek érdeklik Önt
Magazin kategóriák
Hogyan válasszunk...
Vélemények
Friss hírek, tanácsok és tippek
10 ok, amiért érdemes sous-vide módszerrel főzni

- A sous-vide segítségével tökéletesen megfőzött ételt készíthetünk.
A sous-vide főzési módszer lehetővé teszi, hogy nagyon pontos hőmérsékleten főzzünk, így gyakorlatilag lehetetlen az ételt túlfőzni, odaégetni vagy épp nem eléggé megfőzni. A hagyományos sütőben vagy tűzhelyen való ételkészítés pontosságot, időzítést és tapasztalatot igényel. A sous-vide főzésnél minderre nincs szükség.Egyszerűen kiválasztod a programot, behelyezed a húst, és az eredmény például egy tökéletes steak lesz, amely végig ugyanazon a hőmérsékleten készül, így a szélei sem száradnak ki. A serpenyőben csak a végső lépést végzed el, közvetlenül tálalás előtt.Ezért teljesen mindegy, hogy pontosan időben ültök-e az asztalhoz, vagy a vendégek késve érkeznek – a készre főzött steakek addig maradhatnak a vízfürdőben, ameddig csak szükséges, anélkül hogy bármi változna.
.
- A sous-vide-vel az ételek elkészítése egyszerű és egyenletes minőséget biztosít.
Mindenkivel előfordul, hogy a konyhában valami nem sikerül tökéletesen. A sous-vide módszerrel ez azonban többé nem lesz gond. A rendkívül pontos hőmérséklet-beállításnak köszönhetően nem szükséges évek tapasztalata a kiváló főzéshez. A sous-vide ételkészítés olyan egyszerű, mint egy kávéfőző használata: csak helyezd be a becsomagolt ételt, válaszd ki a programot, és várj a jelzésre, amely a főzés végét jelzi.
- A sous-vide segítségével egészségesebben és finomabban fogsz étkezni.
A vákuum alatti főzés csodálatos előnyt kínál – az ételben megmaradnak minden vitamin és természetes anyag. Nem pusztulnak el a főzés során, nem párolognak el. Megmaradnak, így az étel megőrzi eredeti ízét és színét is. A kiszáradt húsoktól vagy kifakult zöldségektől pedig nyugodtan elbúcsúzhatsz.
- Gurmán ételek hétköznapi áron
A sous-vide segítségével sokkal finomabban étkezhetsz anélkül, hogy többet költenél. Természetesen igaz, hogy minél jobb minőségű alapanyagokkal dolgozol, annál jobb lesz az eredmény a tányéron. De a sous-vide technikának köszönhetően még egy egyszerű húsdarabból is ötsillagos ételt készíthetsz – a vákuumcsomagolt főzéssel az ízek és az alapanyagok változatossága sokkal jobban érvényesül.
- A sous-vide ételkészítés rendkívül takarékos.
A többi háztartási készülékkel ellentétben a sous-vide főzés sokkal takarékosabb és hatékonyabb. Ráadásul rengeteg időt is megtakaríthatsz az okos sous-vide eszközök segítségével – például a WiFi-s G21 Akura sous-vide készülékkel és annak mobiltelefonos alkalmazásával. Egyszerűen csak kiválasztod a receptet, mielőtt elmész otthonról előkészíted a hozzávalókat, majd bárhonnan elindíthatod a főzést az applikáción keresztül. Mire hazaérsz, egy illatos, kész étel fog várni.
- Tiszta konyha, minimális szennyes edény
Képzeld el, mennyi edényt – tálcát, tálakat, lábosokat, serpenyőket és kiegészítőket – használsz el egy meleg étel elkészítésekor egy négytagú család számára. De az élet túl rövid ahhoz, hogy a takarítással töltsük, és semmi okunk rá, hogy ez így legyen. A sous-vide módszerrel jelentősen csökkentheted az edényhasználatot főzés közben – például csirkemell készítésekor elegendő lesz egyetlen serpenyő a végső pirításhoz, vagy egy salátástál, ha inkább zöldséges-csirkés salátát szeretnél..
- További idő- és pénzmegtakarítás – jobb étkezéstervezés
A sous-vide segítségével sokkal könnyebb előre tervezni, és egy főzéssel több adagot is hasznosítani a jövőre nézve. Ha több adagot készítesz, mint amennyire éppen szükséged van, és ezeket lefagyasztod, akkor a fagyasztó tele lehet kész adagokkal – halakkal, steakekkel vagy szárnyashúsokkal. Így bármikor előveheted és elkészítheted őket, amikor csak megkívánod.
- A sous-vide segítségével könnyedén elérheted a magas szintű kulináris élményeket.
Vannak olyan receptek, amelyeket vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán szeretnél elkészíteni – mert bár az ízük kiváló, az elkészítésük időigényes és bonyolult. Elég egy apró hiba, és a finom házi puding vagy a könnyű, krémes mártás már el is rontódhat.
De ez most már a múlté – a sous-vide módszerrel még az ilyen ételek és ínyencségek elkészítése is gyerekjáték. - A rokon- és baráti látogatásokat jobban fogod élvezni – sőt, még le is nyűgözöd őket.
Többé nem kell egyik füllel a beszélgetésre, a másikkal pedig a fazékban bugyogó ételre figyelned. A sous-vide segít abban, hogy a közös étkezést előre elkészíthesd, még mielőtt a vendégek megérkeznek. Ráadásul a tálalt finomságok ízével és illatával biztosan le fogod nyűgözni őket.
- A lehetőségek tárháza végtelen, a kreativitásnak nincsenek határai.
A sous-vide mellett a konyhában sosem fogsz unatkozni, és a rutin sem fenyeget. A sous-vide főzés által kínált lehetőségek valóban határtalanok. Elkészítheted vele a magyar (vagy akár cseh) konyha specialitásait éppúgy, mint egy Michelin-csillagos étterem menüjét..